/19 oktober, 2020

De voordelen van een regenwaterput

Nieuwbouw of renoveren? In beide gevallen is een regenwaterput een must. De recuperatie van regenwater brengt namelijk vele voordelen met zich mee: het is niet enkel beter voor het milieu, daarnaast kan je zo ook heel wat besparen. We zetten de voordelen op een rijtje. 

Waarom regenwater recupereren? 

De afgelopen jaren merken we het al: we gaan steeds langere periodes van droogte tegemoet. Ook de komende jaren zal dit niet verminderen, en water zal dus steeds schaarser worden. Daarom is het slim om het water dat we natuurlijk verkrijgen zoveel mogelijk te recupereren.

Vele toepassingen

Regenwater kan je in heel wat plekken van je huis gebruiken. Het doorspoelen van het toilet? Perfect mogelijk met regenwater. In het gemiddelde huishouden is de spoeling van het toilet goed voor een derde van het waterverbruik! Door regenwater te gebruiken kan je dus heel wat besparen. Maar ook schoonmaken, je kleren wassen of de planten in de tuin gieten is perfect mogelijk met regenwater. 

Voorkomt overstromingen 

In Vlaanderen is het verplicht dat iedere eigenaar het (regen)water op eigen terrein kan houden. Bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties is de aanleg van een regenwaterput zelfs verplicht. Een regenwaterput vangt het overtollige water op en voorkomt dat deze bruikbare grondstof zomaar wegstroomt in het riool. Tijdens felle regenbuien brengt dit best wel wat voordeel mee: elke extra regenput doet de kans op overstroming aanzienlijk verlagen.

Besparen 

Waarom geld uitgeven aan iets dat letterlijk uit de lucht valt? Met een regenwaterput kan je waterfactuur wel met de helft dalen. Met de goedkoopste regenwaterinstallatie ben je al voor een paar duizend euro gesteld. De prijs durft wel te stijgen wanneer je kiest voor een krachtigere pomp, of voor een automatisch schakelsysteem tussen regen- en leidingwater. De installatie van een regenwaterput is niet goedkoop nee, maar deze investering heb je op een periode van 7 jaar wel terugverdiend. Ook zijn er bepaalde gemeenten waarin je op subsidies kan rekenen, wat het geheel nog voordeliger maakt.

Kostprijs

Een regenwaterput is voordelig op lange termijn. Maar op hoeveel kosten moet je nu rekenen? Een betonnen regenwaterput begint vanaf ongeveer 2 000 euro zonder opties. Met bijkomende opties kom je al snel op 5 000 euro in totaal uit. Voor het reservoir in beton betaal je zo’n 700 euro, in kunstof kost dit rond de 1400 euro. Een zelfaanzuigende pomp heb je voor 500 euro, een dompelpomp komt op 800 euro. Daarnaast moet er ook een filter voorzien worden. Een regenwaterfilter komt op 300 euro en de actieve koolfilter op 200 euro. Indien je kiest voor een omschakelsysteem, komt er nog zo’n 1900 euro bij. Let op: deze bedragen zijn zonder btw geteld. Denk ook aan bijkomende kosten voor graafwerken en het wegvoeren van grond. Een regenput installeren is dus een investering, maar het is zeker de moeite waard.