/28 juli, 2020

Vastgoedprijs van appartement stijgt steviger dan ooit

De vastgoedprijs die zakt door de recente lockdown? Volgens de cijfers van de notarissen niet! Uit deze data blijkt immers dat de prijzen – zeker die van appartementen – blijven stijgen.

Prijs van appartementen stijgt volgens cijfers notarissen

Tijdens de eerste 6 maanden van dit jaar, ging de prijs van appartementen in ons land, met maar liefst 5,9% de hoogte in. Een gemiddeld appartement kost nu € 242.024. De voorbije 5 jaar stegen de prijzen nooit harder. De gemiddelde prijs ligt € 14.000 hoger dan vorig jaar en zowel in Vlaanderen ( +5,8%), Wallonië (+6,2%) als Brussel (+6%) deed zich een stijging voor. Het voorbije halfjaar werden appartementen overal in het land een stuk duurder. Bij Oak Properties plaatsen we wel een kanttekening bij deze cijfers. Er wordt door de notarissen immers enkel rekening gehouden met de totale waarde van de appartementen, niet met de afmetingen. Er wordt dus niet gekeken naar de netto m2-prijs die volgens onze monitoring, stabiel blijft.

Nieuwbouw terecht het populairst

De populairste appartementen? Nieuwbouw! Niet onlogisch want de jongste jaren zijn vooral beleggers actief op de vastgoedmarkt. Het feit dat je bij nieuwbouwappartementen niet met onverwacht kosten wordt geconfronteerd speelt dan een belangrijke rol. Het huurrendement blijft de eerste jaren gegarandeerd, wat voor de gemiddelde belegger bijzonder interessant is. Bovendien ruilen ook steeds meer ouderen in hun ruime woning in de rand in, voor een appartement, wat de prijzen verder omhoog stuwt. Als laatste stippen we ook nog het belang van het BEN-label aan. Warmterecuperatie is in heel wat nieuwbouwappartementen en bij ons al helemaal, ontzettend belangrijk. Zo blijft de woning immers nog minstens 5 jaar marktconform, zowat de gemiddelde periode waarna een investeerder normalerwijze de meerwaarde incasseert.

Huizen ook duurder

Trouwens niet enkel de prijzen van appartementen swingen de pan uit, ook huizen werden duurder. Deze stijging was wel minder groot en bleef beperkt tot 1,9%.

Minder huizen verkocht, maar tendens oogt weer mooi

De impact van corona lijkt dus voorlopig nihil. Er werden wel tot bijna 30% minder huizen verkocht, maar een matigende invloed op de prijzen heeft dit momenteel niet. Na de gedwongen vertraging door de lockdown, gaat het aantal bezoeken en verkopen sinds juni alvast weer de goede richting uit. Het aantal transacties steeg in juni alvast met 8,4%.

Veilige haven voor beleggers

Beleggers zoeken in de nasleep van corona meer dan ooit naar veilige beleggingen, waardoor vastgoed nog interessanter wordt. Dit wordt nog eens ondersteund door het feit dat heel wat mensen een nieuwe bankencrisis vrezen en hun centen dan ook liever investeren in nieuwbouw, dan ze op een bankrekening te laten staan. Nieuwbouw appartementen hebben voorlopig dus zeker de wind in de zeilen.