/10 april, 2020

Vastgoedprijzen houden stand tijdens coronacrisis

Het aantal vastgoedtransacties in het eerste kwartaal van dit jaar mag dan gedaald zijn met 14% in de provincie Antwerpen en 10% in Vlaanderen, dat betekent niet dat de vastgoedmarkt zich niet kranig weert tegen de coronacrisis. Uiteraard hakt die er stevig in, toch wordt verwacht dat de prijzen van woningen zullen blijven stijgen. Meer nog, de cijfers zijn er.

Logische daling in transacties

Aangezien vastgoedmakelaars momenteel geen bezichtigingen kunnen uitvoeren is het logisch dat het aantal verkopen daalt. De coronamaatregelen komen bovendien bovenop de al eerder afgeschafte woonbonus, waardoor mensen een aanzienlijk belastingvoordeel mislopen. De rush die eind vorig jaar op gang kwam is dan ook gaan liggen.

Prijzen van appartement stijgen nog fors 

Minder verkopen, lagere prijzen? Nee hoor, in het eerste kwartaal stegen de vastgoedprijzen met 4% in de provincie Antwerpen en. De prijzen van appartementen stegen zelfs met 7% in Antwerpen en 5,5% in Vlaanderen. Heel wat investeerders blijken momenteel op zoek naar buitenkansjes op de vastgoedmarkt, nu de rush op de woonbonussen achter de rug is. Dit verklaart voor een groot stuk de prijsstijgingen en dan voornamelijk bij appartementen. De prijzen in de huizenmarkt blijven eerder stabiel.

Veilig alternatief

Hoewel de coronacrisis verder woekert, lijkt de impact op de vastgoedprijzen vooralsnog beperkt. Meer nog, verdere prijsstijgingen worden verwacht. De rente blijft laag en bovendien heeft de beurscrash veel beleggers bang gemaakt, waardoor ze nog meer voor het ‘veilige’ vastgoed kiezen. Beleggen in vastgoed wordt nog steeds als het perfecte alternatief voor het beleggen op de beurs beschouwd.

Veerkracht van vastgoed

Experten wijzen alvast op de veerkracht van de Belgische vastgoedmarkt. Meer dan 70% van de Belgen is eigenaar van een huis, waardoor er veel kandidaat-kopers zijn. De vraag naar vastgoed lijkt alvast niet af te nemen, al kunnen prijsdalingen regionaal wel voorkomen. Of dit dan aan corona of aan het afschaffen van de woonbonus te wijten is, is dan nog maar de vraag.

Investeren in vastgoed loont ook nu

Alvast bemoedigende berichten, die aantonen dat investeren in vastgoed nog steeds loont. Zeker bij appartementen zit er nog een mooie groei op de cijfers, waardoor het aankopen van vastgoed een verstandige beslissing blijkt.